8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.
Tego dnia nasi uczniowie z kl. IV-VIII wraz z wychowawcami udali się na wycieczkę do Krakowa, ale każdy miał ze sobą zabrać przygotowaną w domu wcześniej śniadaniówkę ze zdrowymi przekąskami. Wszystkie śniadania były kolorowe i pełne zdrowych produktów, a zwyciężczyniami naszego konkursu zostały: Julia Mądry z kl. V i Liliana Mieszaniec z klasy VII. Gratulujemy! Prezentowane śniadanka w postaci kolorowych kanapek, musów, tortilek i sałatek potwierdziły, że nasi uczniowie w pełni potrafią zadbać o swoje zdrowie, używając produktów zapewniającym im energię na cały dzień. Samodzielnie przygotowane zrobione potrawy wszystkim bardzo smakowały oraz dodały energii na długi aktywny dzień.
W klasach 1-3 staraliśmy się, aby nasze śniadanie było wartościowe i pożywne. Było kolorowo i pysznie.